Категория: Новини

Коледно-Новогодишни отстъпки

Във връзка с предстоящите Новогодишни празници,
 Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация ЕАД предоставя на гражданите и гостите на столицата възможност за възстановяване и укрепване на здравния статус чрез: Физиотерапевтични, Кинезитерапевтични и Термотерапевтични (апликации с поморийска луга/кал) процедури, както и Водолечение. Използваната  за водолечение минерална вода е с изключителни качества, особено подходящи за заболявания на централна нервна система, периферна нервна система, болести на опорно-двигателния апарат, дегенеративни ставни заболявания, неврологични заболявания, дископатии, парези, кожни заболявания, професионални заболявания и др.

На територията на лечебното заведение през почивните дни /01.01.2021г.-03.01.2021г./ може да използвате следните платени услуги:

 УСЛУГАЦЕНА
ВОДОЛЕЧЕНИЕ
1Душ с минерална вода5,00лв.
2Тангенторна вана20,00лв.
3Хидромасажна ванаС аромати – 17,00лв.
Без аромати – 15,00лв.
4Перлена ванаС аромати – 20,00лв.
Без аромати – 18,00лв.
ТЕРМОТЕРАПЕВТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ
1Апликации с черноморска луга5,00лв. на поле.
2Апликации с поморийска луга (кал)4,00лв.-20,00лв. в зависимост от броя апликации върху тялото.
КИНЕЗИТЕРАПЕВТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ
1Лечебна гимнастика10,00лв.
2Суспенсионна терапия10,00лв.
3Общоукрепваща терапия20,00лв
4Аналитична гимнастика25,00лв
5Високотехнологични мануални техники50,00лв
6Механотерапия10,00лв
7ЛФК с уреди20,00лв.
8Обучение във ходене и ползване на помощни средства25.00 лв
9Обучение във ходене и ползване на помощни25,00лв.
10Обучение за ползване на протези30,00лв.
11Поетапна вертикализация и обучение в ходене40,00лв.
12Постизометрична релаксация30,00лв.
13Специализирани кинезитерапевтични техники40,00лв.
14Постизометрична релаксация30,00лв.
15Специализирани кинезитерапевтични техники40,00лв.
16Криотерапия6,00лв. на поле
17Обучение в Дейности от ежедневния живот20,00лв.
18Пулитерапия20,00лв.
ФИЗИОТЕРАПЕВТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ
1Нискочестотно магнитно поле6,00лв.
2Електрофореза, йонофореза6,00лв. на поле
3Криоелектрофореза6,00лв.
4Лечение с ултразвук8,00лв. на поле
5Електростимулация12,00лв.
6Елетростимулация на един нерв15,00лв.
7Индивидуална инхалация5,00лв.
8Нискочестотно магнитно поле6,00лв.
9Електрофореза, йонофореза6,00лв. на поле
10Криоелектрофореза6,00лв.
11Лечение с ултразвук8,00лв. на поле
12Електростимулация12,00лв.
13Елетростимулация на един нерв15,00лв.
14Индивидуална инхалация5,00лв.
15Лечение с токове6,00лв.-8,00лв. в зависимост от спецификата
16Лечение с инфрачервени и видими лъчи5,00лв.
17Лечение с ултравиолетови лъчи5,00лв.
18Лечение със солукс5,00лв.
**Всички физиотерапевтични процедури се извършват след лекарско предписание с предварителен преглед, който може да бъде извършен при нас на 01.01.2021г. и 02.01.2021г. от 09:00ч. до 15:00ч.

Поради високия интерес към предлаганите услуги записванията се извършват чрез предварителна заявка всеки ден на тел.: 02/955 52 73 или 02/ 855 00 26 
от 09:00ч. до 15:00ч.
Адрес: гр. София, бул. Овча Купел 2-В ( https://goo.gl/maps/SyxqNiWArqJqhhbx8 )

Медицински служители (лекари, мед. сестри и др.) и служители на реда (полицаи, пожарникари и др.), преболедували COVID-19, удостоверено с епикриза или талон бл. №119А от Общопрактикуващ лекар или лекар-специалист с отрицателен (PCR или бърз антигенен) тест ще ползват 50% отстъпка.

На територията на лечебното заведение се спазват всички противоепидемични изисквания и указания за превенция и контрол на COVID-19.


Екипът на Национална Специализирана Болница за Физикална Терапия и Рехабилитация ЕАД,

Ви пожелава здраве, късмет и благополучие през новата 2021год.

Повече нови апарати – повече възможности за разнообразни процедури

За по- малко от година, „Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“ ЕАД успя да завърши три проекта за изграждане, обновяване и ремонт: изграден е новият Център за балнео- и калолечение; обновени са масажните кабини и салонът за гимнастика в Кинезитерапия; изградени са четири нови лекарски кабинета.

Но освен обновена и модернизирана база, за нашите пациенти са необходими и апарати и техника, които да предоставят възможност за изпълнение на още повече процедури.

Днес можем да се похвалим, че през последните месеци, успяхме да закупим нов апарат за шоковълнова (shock wave) терапия; апарат за компресивна терапия – Лимфодренажен апарат; нагреваеми ергономични легла; вани – комбинирани тангентор, хидромасажна, перлена, ароматна и лечебен душ – класически с минерална вода (целогодишно ползване).

В очакване сме и на доставянето на СРМ апарати Артромот за раздвижване на долен и на горен крайник.

За всички, които изявяват желание да посещават Лечебния плаж на болницата – студеното време и дъждовете отложиха отварянето му, но от 8 юни, сме в готовност да Ви посрещнем на трите басейна и тази година.

Това лято тепърва ще поднася своите изненади, а ние – ще Ви предоставяме все повече и нови предложения за разнообразни физиотерапевтични процедури.

София, бул. „Овча купел“ № 2-В – мястото, където ние се грижим за Вашето здраве.

Новини от Кинезитерапия

Обявяването на извънредното положение в България, завари „Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“ ЕАД пред приключване на ремонта по обновяване на масажните кабини и салонът за гимнастика в Кинезитерапия.

Четири нови кабини очакват пациентите за масажни процедури от 1 юни 2020 година.

Салонът за гимнастика също е обновен.

Създадохме и четири нови лекарски кабинета, които се намират на първият етаж на стационарната сграда, за да улесним достъпа на пациенти, нуждаещи се от амбулаторно лечение или хоспитализация.

Ремонтните дейности започнаха малко преди пандемията да се разпространи в световен мащаб и приключиха ден преди в България да бъдат обявени извънредните мерки за ограничаване на социалните контакти. Така, НСБФТР – ЕАД успя да завърши започнатото обновяване, но се наложи пациентите да изчакат.

Капиталовите средства, вложени в спешния ремонт на Кинезитерапия, са отпуснати от Министерството на здравеопазването.

Днес можем да кажем, че желанията се сбъдват, ако полагаме усилия да ги осъществим – „Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“ ЕАД продължава да се грижи за здравето на своите пациенти, продължаваме да обновяваме и променяме базата по начини, които да бъдат най- подходящи и комфортни за нуждаещите се от нашите професионални грижи.

Заедно можем повече и се надяваме, че въпреки трудностите, до края на тази година ще извършим и планираният ремонт на допълнителните помещения за водни процедури.

На басейн в София през 2020 година

Наближава лятото на 2020 година.

Напук на месеците в изолация, на всичките ограничения и проблеми, които продължаваме да преживяваме, ние подготвяме старта на Лечебен плаж – сезон 2020.

Съвсем малко остава, докато отново се насладим на красотата на плажа, докато напълним трите басейна с лековитата минерална вода и изпълним всички указания за най- висока степен на защита от разпространение на вируса КОВИД-19.

На 1 юни 2020 година Лечебният плаж на „Национална болница за физикална терапия и рехабилитация“ – ЕАД ще бъде отворен отново за посещения.

Каним Ви и тази година да се възползвате от лечебните свойства на минералната вода, която помага при лечение на множество болежки от 1 юни 2020 година.

Нека заедно бъдем по- здрави, по- успешни и по- дисциплинирани!

Новият балнеологичен център

„От дъждеца, ах, нас не ни е страх!“ – това е новият музикален рефрен, който ще припяват пациентите ни, желаещи да ползват лечебната минерална вода на болницата целогодишно.
От днес всеки има възможност да си вземе душ или да се потопи в модерна тангенторна вана, която предлага хидромасаж, перлена вана, вана с луга или ароматна вана с лековитата овчакупелска вода. Официалният старт на новия балнеологичен център към „Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“ е даден! Освен новите, напълно оборудвани вани, комплексът предлага помещение за калолечение с нагреваеми ергономични легла, а също така и още едно масажно студио.
За пълен релакс, възстановяване на тонуса и психорехабилитация, Центъра за лечение с минералната вода е оборудван с подходящо озвучаване и аромати.
Точно в 12 часа днес, заместник-министърът на здравеопазването – госпожа Светлана Йорданова, изпълнителния директор на болницата – д-р Антон Живков и заместник-директора – госпожа Петранка Лалева, прерязаха лентата на новия балнеологичен център в НСБФТР. Събитието започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от свещеници от храма „Св. Пророк Илия“.


По време на церемонията по откриването, госпожа Йорданова връчи поздравителен адрес от името на Министъра на здравеопазването господин Кирил Ананиев, в който изказва признание на екипа на лечебното заведение за високото качество на здравеопазването, предлагано на пациентите, за професионализма и отдадеността за каузата в помощ на нашите пациенти, защото „това е мисията на Министерството на здравеопазването – да осигури достъпно и качествено здравеопазване на всички“.

Заместник-директора на болницата, госпожа Лалева, изказа благодарност на Министерството на здравеопазването за осигурената целева субсидия, както и на фирмата-изпълнител – „Дани Билд“ ЕООД за предсрочното приключване по изграждането на новия център за балнеолечение, като не забрави да благодари и на екипа от професионалисти, работещи в лечебното заведение за усилията и грижата към всеки наш пациент.


Доктор Антон Живков откри новия комплекс и изрази желанието на работещите в НСБФТР – да бъдем полезни на всички наши пациенти и като добрите феи – да сбъдваме желанията на нашите пациенти – минералната вода да бъде приложима целогодишно, без значение от температурата навън, от дъжда, снега или жаркото слънце, защото имаме лечебен плаж с три басейна, работещи едва няколко месеца в годината, докато новият Център позволява водата да е в полза на всички наши пациенти ежедневно.

Комплексът очаква своите посетители всеки ден от 08:00 до 22:00 часа, като може предварително да резервирате час при отговорника на Центъра.

Мечтите се сбъдват, ако полагаме усилия да ги осъществим заедно! Очакваме ви!

Медиите: www.24chasa.bg

www.offnews.bg

www.trafficnews.bg

www.clinica.bg

www.stolica.bg

За информация за ползване на услугите на Центъра, прочетете ТУК.

МОБИЛНА ФИЗИОТЕРАПИЯ

Цялостната дейност на НСБФТР-ЕАД е насочена към болните. Имаме разработени и внедрени специализирани програми, насочени към тежкоинвалидизираните пациенти, както и към тези с хронични и хронично-рецидивиращи заболявания, водещи до трайна загуба на работоспособността и инвалидизация. Това определя мисията ни – да осигурим достъп за рехабилитация на всички пациенти, независимо от тяхната народност, професия или вероизповедание. Желанието ни е да създаваме условия за равностойно участие на пациентите ни в обществения живот, посредством активно въздействие върху техните двигателни, психични, говорни и учебни умения.

Съзнавайки, че здравето е най-големият дар за всеки човек, ние превърнахме в наша мисия опазването и възстановяването му и предлагаме нова възможност за помощ: МОБИЛНА ФИЗИОТЕРАПИЯ! Нашите специалисти имат готовност за посещения извън територията на лечебното заведение – в рамките на градовете София и Банкя. Ако Вие имате нужда от нас, но нямате възможност да ни посетите, ние можем да Ви посетим у Вас.

Ако предложението ни Ви интересува – ето в какво се състои мобилната физиотерапия и задължителните изисквания, необходими за срещите ни с Вас:

1. Мобилната физиотерапия може да бъде заявена с начален час от 08:00 ч. до 15:25 ч. (с изключение на масаж на цяло тяло – не по-късно от 15:00 ч.)

2. Мобилната физиотерапия е валидна за извършване на посещения единствено на територията на градовете София и Банкя.

3. Преди да бъде планирана дата за първоначално посещение, на електронна поща на НСБФТР – ЕАД или лично, трябва да предоставите документи от проведено лечение и изследвания на пациента, който се нуждае от нашата помощ, за да бъде преценено състоянието му и оценена нуждата от физиотерапия (безплатно).

4. Посещенията на терен (на адрес) се извършват след предварителна уговорка за дата и час с представител на лечебното заведение.

5. Посещенията на терен са извършват след предварително заплащане на Регистратура на НСБФТР – ЕАД или по банков път, след като е извършено планирането на дата и час за посещението.

6. Първоначалното посещение от лекар – физиотерапевт на терен включва: преглед от физиотерапевт с назначаване на процедури.

7. При мобилна физиотерапия, кинезитерапевт посещава пациент на терен единствено, след като лекар – физиотерапевт на НБСФТР – ЕАД, е извършил първоначално посещение и е назначил съответните процедури.

8. При посещение от кинезитерапевт, при което се установява, че назначената или назначените процедури не могат да бъдат извършени, се възстановяват 80% от сумата за посещението.

9. Посещението от кинезитерапевт на терен включва: изпълнение на назначената или назначените процедури за деня от кинезитерапевт.

10. Промяна на датата на уговорено и планирано мобилно посещение, може да се извърши минимум два работни дни преди планираната дата.

11. Времетраенето на едно мобилно посещение на терен е съответно: не повече от 20 минути за преглед от лекар – физиотерапевт; не повече от 35 минути за кинезитерапевт (без масаж на цяло тяло); не повече от 60 минути за масаж на цяло тяло.

12. Посочената продължителност е за цялостното пребиваване на терен – от вход на адрес, до изход от адрес.

Услугите, които предлагаме са:

1. Първоначално посещение от лекар – физиотерапевт на терен (адрес) с продължителност до 20 минути и превоз, осигурен от страна на пациента.

2. Първоначално посещение от лекар – физиотерапевт на терен (адрес) с продължителност до 20 минути и превоз, осигурен от страна лечебното заведение.

3. Посещение от кинезитерапевт на терен (адрес) с продължителност до 35 минути и превоз, осигурен от страна на пациента (не включва масаж).

4. Посещение от кинезитерапевт на терен (адрес) с продължителност до 35 минути и превоз, осигурен от страна на лечебното заведение (не включва масаж).

5. Посещение от кинезитерапевт на терен (адрес) с продължителност до 35 минути за частичен масаж с превоз, осигурен от страна на пациента.

6. Посещение от кинезитерапевт на терен (адрес) с продължителност до 35 минути за частичен масаж с превоз, осигурен от страна на лечебното заведение.

7. Посещение от кинезитерапевт на терен (адрес) с продължителност до 60 минути за целотелесен масаж с превоз, осигурен от страна на пациента.

8. Посещение от кинезитерапевт на терен (адрес) с продължителност до 60 минути за целотелесен масаж с превоз, осигурен от страна на лечебното заведение.

Постигаме повече, защото работим заедно, а работим заедно, защото Вашето здраве е наша отговорност.

Много наши пациенти се убедиха в нашите професионални способности. Същото предстои и на Вас.

ДНЕВНА ПСИХОРЕХАБИЛИТАЦИОННА ПРОГРАМА ЗА ЖЕНИ, ОПЕРИРАНИ ОТ РАК НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА

Специално разработена 10- дневна програма за жени, оперирани от рак на млечната жлеза, изпълнявана от мултидисциплинарен екип от специалисти, включващ лекари по физикална и рехабилитационна медицина, физиотерапевти, онколог, диетолог, клинични психолози, социален работник, юрист, трудотерапевт, музикален педагог и логопед.

Програмата се финансира от Министерство на здравеопазването и е напълно безплатна за пациентите.

Подходящи жени за включване в програмата:

1. С приключено активно лечение, на адювантна терапия, най- рано 1 месец след оперативното лечение, със зараснала оперативна рана.

2. С класификация на тумора в 1 стадий, Т1-Т2, със или без лимфна дисекция – L0-L1, без далечни метастази М0.

3. Програмата се провежда минимум 10 дни след поредната химиотерапия, ако се провежда такава или 20 дни след последната лъчетерапия.

Необходими документи за прием в програмата:

1. Епикриза от операцията, с данни от имунохистохимия и хистология, указваща стадия на заболяването по международната класификация

2. Епикриза от химио- или лъчетерапия (ако има) или документ от онколог, удостоверяващ терапията в момента;

3. Пълна кръвна картина (ПКК) до 20 дни преди датата на прием при нас, която включва кръвна захар, липиден статус, чернодробни проби, урея, креатинин.

4. Туморен маркер за млечна жлеза СА15-3

5. Ехография черен дроб – до 6 месеца преди датата на прием при нас.

6. Остеодензитометрия – незадължително.

Програмата се осъществява в съответствие с утвърдения медицински стандарт „Физикална и рехабилитационна медицина“ и индивидуалната рехабилитационна програма на жената.

Нашата цел е:

1. Възстановяване на  двигателната активност на засегнатия горен крайник.

2. Профилактика на лимфния застой и свързаните с него последици – нарушена двигателна активност, тежест и болка в ръката, еризипел на засегнатия крайник или гърда с индивидуална и групова кинезитерапия;  лимфодренаж – апаратен и ръчен; съвети за дейности от ежедневието – препоръчителни или не, с оглед профилактика на усложненията.

3. Възстановяване на общата двигателна активност и на доброто състояние на организма, преодоляване негативните ефекти от химио и лъчетерапията. Рехабилитация и профилактика на последиците от активното лечение, химио- и лъчетерапията, адювантното лечение, в т. ч. ятрогенно предизвикани хронични заболявания.

Програмата включва:

1. Психологическа рехабилитация:

Цели на дейността:

1.1. Стимулиране на реадаптационния процес.

1.2. Понижаване на тревожността.

1.3. Овладяване на депресивната симптоматика.

1.4. Овладяване на кризисни ситуации.

1.5. Подобряване на социалното функциониране.

Очаквани резултати: възприемане на болестта като част от собствения живот, възприемане на промяната след оперативната интервенция, емоционално стабилизиране.

2. Социална рехабилитация и организиране на свободното време, съчетаване на лечебната програма с развлечение:

2.1. Връщане към дейностите на ежедневния живот, социализация, създаване на сигурност по отношение факта, че не са белязани завинаги от заболяването, не са различни – принадлежност към обществото, сигурност, че заболяването е лечимо.

2.2. Занимания на открито.

2.3. Арт терапия-рисуване, приложни изкуства.

2.4. Трудотерапия чрез градинарство, изработка на бижута и сувенири и др .

2.5. Музикотерапия, цветотерапия.

За всяко сформиране на групи за хоспитализация по програмата, ще бъде създавана новина с информация.

ПЪРВАТА НАСРОЧЕНА ДАТА ЗА ПРИЕМ НА ГРУПА, Е 18 ЮНИ 2019 ГОДИНА. За информация и записване – може да ни позвъните на телефон 02/ 9 555 273 или да ни пишете на електронна поща: nsbftr@rehabilitacia-ovchakupel.com, или nsbftread@abv.bg

Нов балнеологичен център

Речено – сторено!

Обещахме, че лековитата минерална вода ще се ползва целогодишно за нашите пациенти и удържахме на думата си!

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в Овча купел съществува от десетилетия. До преди трийсетина години, за лечение на пациентите, са ползвани помещенията и водите на намиращата се редом баня, но тя преустановява дейността си. От тогава и до сега лековитата овчакупелска вода се използваше само през лятото в намиращия се наблизо плаж. Според балнеолози, минералната вода върши вълшебства при заболявания на опорно-двигателния апарат, ортопедични и травматологични заболявания, заболявания на периферната нервна система, кожни заболявания, хронична венозна недостатъчност.

Настоящото ръководство на болницата, с финансовата помощ на Министерството на здравеопазването, осъществи една от поставените си цели и голяма мечта на нашите пациенти – да има възможност целебната вода да се ползва за лечение целогодишно.

В началото на 2019 година започнахме работата по изграждането на новия модерен балнеологичен център в приземния етаж на болницата.

Няколко месеца по- късно можем да се похвалим, че от средата на юли 2019-та, минералната вода вече ще може да се използва всеки ден, независимо от времето навън.

Четири помещения, оборудвани с тангенторни вани с възможности за хидромасаж, перлена вана, вана с луга и ароматна вана, както и с всичко необходимо за извършването на процедури с поморийска кал, включително и нагреваеми легла, ще бъдат отворени за пациенти и посетители. За да бъдем докрай полезни във възстановяването на тонуса, процедурите ще бъдат придружени с подходящо озвучаване и аромати, защото психорехабилитацията е средство за достигане на най- добър ефект върху подобряване на цялостното усещане и рекреация.

„Започваме с две вани и още едно място за калолечение, като няма да спрем до тук! Искаме да отговорим на потребностите от лечебната вода на всички наши пациенти, затова ще продължим напред – следващото ни желание е да увеличим броя на помещенията за ползване на минералната вода през цялата година и ще го постигнем скоро!“ сподели зам.- изпълнителния директор на НСБФТР-ЕАД, г-жа Петрана Лалева. Процедурите с поморийска кал и луга са достъпни и днес.