Месец: октомври 2018

Довиждане, лято! Здравей, пролет!

На 20 октомври официално бе закрит летния сезон към лечебния плаж „Овча купел“.

И тази година хиляди посетители се радваха на лековитата минерална вода в трите басейна, почувстваха целебната й сила.

Соня Тарлева, един от „доайените“ на плажа, сподели:

„От четиридесет години идвам всяко лято на този плаж. Такива, като мен, са десетки, а хиляди са излекуваните с проблеми в ставите и костите. Един пример: доктор Ветова – дълги години обикаляла с патериците редица балнеолечебници, но едва след като започна водни процедури в Овча купел, почувства така желаното облекчаване на болките. А на десетия ден хвърли патериците! И аз, и още десетки други станахме свидетели как тръгна сама – без никаква помощ!

Много бихме се радвали, ако поне един от басейните работи целогодишно. Знаем, че за целта трябват средства, но по-ценно от здравето на хората няма!“

Благодарности за удълженото работно време на лечебния плаж, но и пожелания за подобряване на материалната база изказаха още десетки посетители в последните слънчеви октомврийски дни.

„През 2019-та година, при добро време, ще отворим комплекса за посетители още в началото на месец май.“ – така зам. изпълнителния директор на НСБФТР-ЕАД, г-жа Петрана Лалева, отговори на феновете на лечебния плаж за новата година. Ръководството на болницата е изготвило и насоки за бъдещото развитие, сред които е залегнало, както покриването на басейните, така и отвеждането на минералната вода в самото лечебно заведение.

7 спа дестинации ще популяризират България

България ще представя възможностите за балнео туризъм у нас със 7 дестинации, разработени от Министерството на туризма. До месец те ще бъдат качени на интерактивна карта, а до месец и половина ще бъдат включени и в платформата I Love Bulgaria, съобщиха от ресорното ведомство.

Старопланинска, Софийска, Черноморска, Югозападна, Средногорска, Родопска и Югоизточна – това са спа дестинациите, които България ще популяризира. В тях влизат различни туристически и културни обекти.
„Новите 7 балнео и СПА дестинации ще бъдат включени във всички събития, с които популяризираме България, и ще насърчат допълнително притока на повече туристи от страната и чужбина към вътрешността на страната. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на финалната дискусия в София за представяне на дестинациите.

Вижте още новини от България!

Дестинациите обхващат 58 населени места в цялата страна. За да бъдат ангажирани широк кръг заинтересовани, бяха поискани становища от 50 общини, като 30 от тях изпратиха позициите си. Те станаха основа за разработване на проекта, стана ясно от думите на министър Ангелкова. Проверявайки дадена дестинация, потребителите ще могат да получават информация за минералните води в региона, за показанията и противопоказанията им, за климата, за какви заболявания и профилактики са подходящи, за СПА обектите с обществено предназначение, за близките туристически атракции и т.н.

По време на дискусията бе представен потенциалът на Софийската спа дестинация, чието начало се корени в древността още от термите на Константин Велики. Включените обекти правят столицата ни с нейните 30 минерални извора един от най-предпочитаните райони за уелнес и медикъл туризъм не само в страната, но и в региона. Обсъдени бяха и възможностите на „Старопланинската“ СПА и балнео дестинация.

В обсъждането на Софийската и Старопланинската балнео- и СПА дестинации участваха експерти, представители на бранша и на местната власт. Сред тях бе и зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов. Той благодари на Министерството на туризма за активните усилия за насърчаване устойчивото развитие на СПА туризма така, че да надгражда вече постигнатото и да наложи България на международния пазар за балнеоуслуги.

Депозит при планиране за хоспитализация

С новия ценоразпис добавихме депозит за резервация на стая. Сумата (30.00 лв.) се внася в деня на запазване на стая с легло*, в момента на планирането.

Уважаеми пациенти на лечебното заведение, съхранявайте касовите бележки от плащането на депозита, т.к. ще ви бъдат необходими до деня на изписването от болницата.

* В случай, че се извърши превод на депозита по банков път: сумата се внася, след като с лицето, представител на НСБФТР – ЕАД и отговарящ за планирането, е уточнена датата за хоспитализация. Резервация на стая при изчакване на депозит по банков път, се запазва за 3 работни дни, след което, ако няма извършено плащане, се освобождава за друг пациент. IBAN: BG13CECB979010F8646001, ЦКБ – АД. В „Основание за внасяне“ задължително се попълва „Депозит за прием за дата:…“ и се вписва дата за планирана хоспитализация в НСБФТР – ЕАД. Имената на пациента, за когото е направена резервацията, също трябва да бъдат изписани в документа.