Месец: януари 2019

ЖИВА ВОДА ЩЕ ЛЕКУВА В БОЛНИЦАТА В ОВЧА КУПЕЛ

*АМБИЦИОЗНА ПРОГРАМА ЗА БАЛНЕОЛОГИЯ И КАЛОЛЕЧЕНИЕ ЩЕ ПОЗВОЛИ НА МЕДИЦИТЕ ОТ НСБФТР – ЕАД ДА БЪДАТ В ПОМОЩ НА ПАЦИЕНТИТЕ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА.

Предисторията на тази идея може да се опише с народното „Вода гази, жаден ходи“.  За непосветените ще го разшифроваме:

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в Овча купел съществува близо седем десетилетия. До преди трийсетина години, за лечение на пациентите, са ползвани помещенията и водите на намиращата се редом до нея баня. После, банята преустановява дейността си. От тогава и до сега лековитата овчакупелска вода се е използвала само през лятото в намиращия се наблизо плаж. През останалото време изтича в канализацията. Според специалисти, минералната вода върши вълшебства при заболявания на опорно-двигателния апарат, ортопедични и травматологични заболявания, заболявания на периферната нервна система, кожни заболявания, хронична венозна недостатъчност.

Сега, новото ръководство на болницата, с  финансовата помощ на Министерството на здравеопазването, е на път да осъществи една отколешна мечта на пациентите – да могат целогодишно да се борят с болежките си не само с помощта на опитните специалисти, но и с вълшебната сила на природата.

Проектът за развитие на целогодишна балнеология и калолечение предвижда да се отведе минералната вода от каптажа до приземните помещения на болницата. Там предстои да бъдат изградени и оборудвани четири помещения с всичко необходимо за съвременна балнеология и калолечение. Уютна обстановка, съвременни тангенторни вани и целият арсенал за извършване на процедури с поморийска кал, ще бъдат в услуга на пациентите. Но вече през цялата година. Така, приказката „Вода гази, жаден ходи“, ще остане само спомен. А за вълшебната вода на Овча Купел тепърва ще се говори.

Живата вода, която дарява живот.

СВЕТЛИННА ИГЛА ЛЕКУВА БОЛЕЖКИТЕ НИ

Лазертерапията е един от най-ефективните методи за лечение и бързо възстановяване в модерната медицина, който с успех се прилага от опитни специалисти в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация – Овча купел. Това е нискоинтензивно лазерно лъчение, използвано във физикалната медицина, с бърз лечебен ефект, без да има вредно въздействие върху организма.

В зависимост от използваната честота, лазертерапията има стимулиращ, болкоуспокояващ, регенериращ, противовъзпалителен имуностимулиращ, противоалергичен и антимикробен ефект.

Особено изразен е ефектът за стимулиране на имунната система, регенерация на костите, лигавиците, косата и мускулите. Лазертерапията усилва чувствителността на болестотворните микроорганизми към антибиотици.

Физиологичното действие на прилаганите във физиотерапията лазери се проявява първо локално – в тъканите, погълнали светлинните лъчи. Те стимулират енергийните централи на клетката – митохондриите, повишават продукцията на ензими, подобряват проводимостта на нервните окончания, подпомагат локалното кръвообращение, имат силно изразен противооточен, болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.

С използването на лазерния лъч като “светлинна игла” (инфрачервеният лазерен лъч прониква в тъканите до 3-4 см.), той се използва за лазерна акупунктура по точките от китайската медицина. Начинът на повлияване е същият, като се избягва неприятното иглоубождане и евентуалното инфектиране.

Лазертерапията, в комбинация с подходяща физикална терапия, е може би единственият неинвазивен метод, който спира или забавя артрозните процеси без странични ефекти.

Курсът лазертерапия и лазеракупунктура включва 10-15 процедури от 1 до 3 пъти годишно в зависимост от степента на заболяването.

Показания:

1. Заболявания на опорнодвигателния апарат от дегенеративно, травматично и професионално естество /артрози, периартрити, гендовалинити, епиикондилити, дисторзии, следфрактурни състояния, много бързо се повлияват и мускулните руптури/.

2. Заболявания на нервната система: плексити, радикулити, неврити, дископатии, парези, плегии. С успех се прилага при начална хипертония на стресива основа без органични промени, депресии, мигрени и др.

3. Оториноларингологични – алергични и хронични тонзилите, ринити и синузити, заболявания на слуховия нерв.

4. Гинекологични – хронични и подостри аднексити.

5. Кожни – варикозни язви, дерматози и др.

Противопоказания:

Злокачествени, инфекциозни, дeкомпенсирани заболявания и други, изискващи оперативна интервенция