Месец: февруари 2019

ЗДРАВЕ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА

Не е мираж

Започна изграждането на балнеологичен център в НСБФТР – Овча купел

Една стара мечта на пациентите на болницата в Овча купел е на път да се сбъдне. Започна работата по изграждането на модерен балнеологичен център в приземния етаж на болничното заведение. Така, с помощта на опитни специалисти, нуждаещите се ще могат целогодишно да се борят с болежките си, използвайки благодатната сила на овчакупелската вода и поморийските кал и луга.

В близо 70-годишната си история, Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация е флагман в тази важна област на здравеопазването, благодарение на професионалните умения на изключителните си специалисти. Но и природата е подала ръка –  редом блика уникалната минерална вода, незаменима в лечението при заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, ортопедични и травматологични заболявания, кожни заболявания, хронична венозна недостатъчност.

До преди трийсетина години за тази цел се ползвали помещенията на намиращата се редом баня. После банята преустановява дейността си и лековитата овчакупелска вода цери болежки само през лятото в намиращия се наблизо плаж.

Едва сега, при новото ръководство на болницата и благодарение на предоставените капиталови средства в размер на 400 хил. лева от Министерството на здравеопазването, се направиха конкретни стъпки, които ще позволят този природен дар да бъде ползван целогодишно.

Строителите вече започнаха ремонт и реконструкция на част от приземния етаж, където ще се изградят и оборудват с най-съвременна техника четири помещения за балнеология и калолечение. Според ръководството на болницата, за отвеждането на водата до болницата и строителството на балнеологичния център, ще са необходими около три месеца.

Процедурите с поморийска кал и луга са достъпни и днес.

НОВ АПАРАТ ЗА ПРЕЦИЗНА ДИАГНОСТИКА

Нов апарат за извършване на електромиография (ЕМГ) ще позволи на лекарите от Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация – Овча купел с максимална точност да определят мускулни заболявания и заболявания на периферната нервна система. Съвременният електромиограф ще се използва за диагностициране на:

-мускулната система и периферните нерви

-възпалителни процеси, като плексити и невралгии

-дископатия

-полиневропатия

-ишиас

-постравматични увреждания

-детски паралич

-слабост и болки в краниците

-тремор

-болест на Паркинсон

-мускулна атрофия

-промени при ендокринни заболявания

-диабетна полиневропатия и др.

Лекарите от НСБФТР препоръчват да се обръщате към тях и когато имате признаци и симптоми, които насочват към увреждане на мускулите и нервите. Те могат да се изразяват като мускулна слабост, мускулни болки или спазми, изтръпване, скованост, парализа, неволни мускулни потрепвания.

Съвременният електромиограф и богатият опит на специалистите са предпоставки за прецизна диагностика – първа крачка към лечението и излекуването на пациента.

Цената за изследването е 50 лева. За пациенти на болницата – 20% отстъпка.