Месец: май 2019

ДНЕВНА ПСИХОРЕХАБИЛИТАЦИОННА ПРОГРАМА ЗА ЖЕНИ, ОПЕРИРАНИ ОТ РАК НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА

Специално разработена 10- дневна програма за жени, оперирани от рак на млечната жлеза, изпълнявана от мултидисциплинарен екип от специалисти, включващ лекари по физикална и рехабилитационна медицина, физиотерапевти, онколог, диетолог, клинични психолози, социален работник, юрист, трудотерапевт, музикален педагог и логопед.

Програмата се финансира от Министерство на здравеопазването и е напълно безплатна за пациентите.

Подходящи жени за включване в програмата:

1. С приключено активно лечение, на адювантна терапия, най- рано 1 месец след оперативното лечение, със зараснала оперативна рана.

2. С класификация на тумора в 1 стадий, Т1-Т2, със или без лимфна дисекция – L0-L1, без далечни метастази М0.

3. Програмата се провежда минимум 10 дни след поредната химиотерапия, ако се провежда такава или 20 дни след последната лъчетерапия.

Необходими документи за прием в програмата:

1. Епикриза от операцията, с данни от имунохистохимия и хистология, указваща стадия на заболяването по международната класификация

2. Епикриза от химио- или лъчетерапия (ако има) или документ от онколог, удостоверяващ терапията в момента;

3. Пълна кръвна картина (ПКК) до 20 дни преди датата на прием при нас, която включва кръвна захар, липиден статус, чернодробни проби, урея, креатинин.

4. Туморен маркер за млечна жлеза СА15-3

5. Ехография черен дроб – до 6 месеца преди датата на прием при нас.

6. Остеодензитометрия – незадължително.

Програмата се осъществява в съответствие с утвърдения медицински стандарт „Физикална и рехабилитационна медицина“ и индивидуалната рехабилитационна програма на жената.

Нашата цел е:

1. Възстановяване на  двигателната активност на засегнатия горен крайник.

2. Профилактика на лимфния застой и свързаните с него последици – нарушена двигателна активност, тежест и болка в ръката, еризипел на засегнатия крайник или гърда с индивидуална и групова кинезитерапия;  лимфодренаж – апаратен и ръчен; съвети за дейности от ежедневието – препоръчителни или не, с оглед профилактика на усложненията.

3. Възстановяване на общата двигателна активност и на доброто състояние на организма, преодоляване негативните ефекти от химио и лъчетерапията. Рехабилитация и профилактика на последиците от активното лечение, химио- и лъчетерапията, адювантното лечение, в т. ч. ятрогенно предизвикани хронични заболявания.

Програмата включва:

1. Психологическа рехабилитация:

Цели на дейността:

1.1. Стимулиране на реадаптационния процес.

1.2. Понижаване на тревожността.

1.3. Овладяване на депресивната симптоматика.

1.4. Овладяване на кризисни ситуации.

1.5. Подобряване на социалното функциониране.

Очаквани резултати: възприемане на болестта като част от собствения живот, възприемане на промяната след оперативната интервенция, емоционално стабилизиране.

2. Социална рехабилитация и организиране на свободното време, съчетаване на лечебната програма с развлечение:

2.1. Връщане към дейностите на ежедневния живот, социализация, създаване на сигурност по отношение факта, че не са белязани завинаги от заболяването, не са различни – принадлежност към обществото, сигурност, че заболяването е лечимо.

2.2. Занимания на открито.

2.3. Арт терапия-рисуване, приложни изкуства.

2.4. Трудотерапия чрез градинарство, изработка на бижута и сувенири и др .

2.5. Музикотерапия, цветотерапия.

За всяко сформиране на групи за хоспитализация по програмата, ще бъде създавана новина с информация.

ПЪРВАТА НАСРОЧЕНА ДАТА ЗА ПРИЕМ НА ГРУПА, Е 18 ЮНИ 2019 ГОДИНА. За информация и записване – може да ни позвъните на телефон 02/ 9 555 273 или да ни пишете на електронна поща: nsbftr@rehabilitacia-ovchakupel.com, или nsbftread@abv.bg

Нов балнеологичен център

Речено – сторено!

Обещахме, че лековитата минерална вода ще се ползва целогодишно за нашите пациенти и удържахме на думата си!

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в Овча купел съществува от десетилетия. До преди трийсетина години, за лечение на пациентите, са ползвани помещенията и водите на намиращата се редом баня, но тя преустановява дейността си. От тогава и до сега лековитата овчакупелска вода се използваше само през лятото в намиращия се наблизо плаж. Според балнеолози, минералната вода върши вълшебства при заболявания на опорно-двигателния апарат, ортопедични и травматологични заболявания, заболявания на периферната нервна система, кожни заболявания, хронична венозна недостатъчност.

Настоящото ръководство на болницата, с финансовата помощ на Министерството на здравеопазването, осъществи една от поставените си цели и голяма мечта на нашите пациенти – да има възможност целебната вода да се ползва за лечение целогодишно.

В началото на 2019 година започнахме работата по изграждането на новия модерен балнеологичен център в приземния етаж на болницата.

Няколко месеца по- късно можем да се похвалим, че от средата на юли 2019-та, минералната вода вече ще може да се използва всеки ден, независимо от времето навън.

Четири помещения, оборудвани с тангенторни вани с възможности за хидромасаж, перлена вана, вана с луга и ароматна вана, както и с всичко необходимо за извършването на процедури с поморийска кал, включително и нагреваеми легла, ще бъдат отворени за пациенти и посетители. За да бъдем докрай полезни във възстановяването на тонуса, процедурите ще бъдат придружени с подходящо озвучаване и аромати, защото психорехабилитацията е средство за достигане на най- добър ефект върху подобряване на цялостното усещане и рекреация.

„Започваме с две вани и още едно място за калолечение, като няма да спрем до тук! Искаме да отговорим на потребностите от лечебната вода на всички наши пациенти, затова ще продължим напред – следващото ни желание е да увеличим броя на помещенията за ползване на минералната вода през цялата година и ще го постигнем скоро!“ сподели зам.- изпълнителния директор на НСБФТР-ЕАД, г-жа Петрана Лалева. Процедурите с поморийска кал и луга са достъпни и днес.

Отново на плаж – откриване на сезон 2019-та

Седем месеца след последното потапяне в минералната вода в нашите басейни, дойде време да ги напълним отново и да открием сезон 2019-та.

Изчакахме дъждовете да намалеят, слънцето да ни затопли и от началото на втората седмица на месец юни 2019 година отново отваряме за посетители лечебния минерален плаж на „Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“. Надяваме се да задоволим най- нетърпеливите и да ви посрещнем и тази година на трите басейна с минерална вода, като единият от тях продължава да бъде предназначен само за дами – нашият Евин плаж.

От 10 юни, когато ще стартираме новия сезон, на територията на комплекса отново ще има заведение, което предлага храни и напитки, ще продължим и с подводната гимнастика, която в началото на сезона, ще бъде съобразена с температурите и ще се провежда от 11:00 ч. всеки работен ден.

Очакваме ви и тази година да се възползвате от лечебните свойства на минералната вода (повече за нейните свойства можете да прочетете тук), която е с температура около 28 градуса – всеки ден от 08:30 ч. до 18:30 ч. в лечебен плаж на НСБФТР – ЕАД, кв. „Овча купел“.