ЖИВА ВОДА ЩЕ ЛЕКУВА В БОЛНИЦАТА В ОВЧА КУПЕЛ

ЖИВА ВОДА ЩЕ ЛЕКУВА В БОЛНИЦАТА В ОВЧА КУПЕЛ

*АМБИЦИОЗНА ПРОГРАМА ЗА БАЛНЕОЛОГИЯ И КАЛОЛЕЧЕНИЕ ЩЕ ПОЗВОЛИ НА МЕДИЦИТЕ ОТ НСБФТР – ЕАД ДА БЪДАТ В ПОМОЩ НА ПАЦИЕНТИТЕ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА.

Предисторията на тази идея може да се опише с народното „Вода гази, жаден ходи“.  За непосветените ще го разшифроваме:

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в Овча купел съществува близо седем десетилетия. До преди трийсетина години, за лечение на пациентите, са ползвани помещенията и водите на намиращата се редом до нея баня. После, банята преустановява дейността си. От тогава и до сега лековитата овчакупелска вода се е използвала само през лятото в намиращия се наблизо плаж. През останалото време изтича в канализацията. Според специалисти, минералната вода върши вълшебства при заболявания на опорно-двигателния апарат, ортопедични и травматологични заболявания, заболявания на периферната нервна система, кожни заболявания, хронична венозна недостатъчност.

Сега, новото ръководство на болницата, с  финансовата помощ на Министерството на здравеопазването, е на път да осъществи една отколешна мечта на пациентите – да могат целогодишно да се борят с болежките си не само с помощта на опитните специалисти, но и с вълшебната сила на природата.

Проектът за развитие на целогодишна балнеология и калолечение предвижда да се отведе минералната вода от каптажа до приземните помещения на болницата. Там предстои да бъдат изградени и оборудвани четири помещения с всичко необходимо за съвременна балнеология и калолечение. Уютна обстановка, съвременни тангенторни вани и целият арсенал за извършване на процедури с поморийска кал, ще бъдат в услуга на пациентите. Но вече през цялата година. Така, приказката „Вода гази, жаден ходи“, ще остане само спомен. А за вълшебната вода на Овча Купел тепърва ще се говори.

Живата вода, която дарява живот.