ЗДРАВЕ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА

ЗДРАВЕ ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА

Не е мираж

Започна изграждането на балнеологичен център в НСБФТР – Овча купел

Една стара мечта на пациентите на болницата в Овча купел е на път да се сбъдне. Започна работата по изграждането на модерен балнеологичен център в приземния етаж на болничното заведение. Така, с помощта на опитни специалисти, нуждаещите се ще могат целогодишно да се борят с болежките си, използвайки благодатната сила на овчакупелската вода и поморийските кал и луга.

В близо 70-годишната си история, Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация е флагман в тази важна област на здравеопазването, благодарение на професионалните умения на изключителните си специалисти. Но и природата е подала ръка –  редом блика уникалната минерална вода, незаменима в лечението при заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, ортопедични и травматологични заболявания, кожни заболявания, хронична венозна недостатъчност.

До преди трийсетина години за тази цел се ползвали помещенията на намиращата се редом баня. После банята преустановява дейността си и лековитата овчакупелска вода цери болежки само през лятото в намиращия се наблизо плаж.

Едва сега, при новото ръководство на болницата и благодарение на предоставените капиталови средства в размер на 400 хил. лева от Министерството на здравеопазването, се направиха конкретни стъпки, които ще позволят този природен дар да бъде ползван целогодишно.

Строителите вече започнаха ремонт и реконструкция на част от приземния етаж, където ще се изградят и оборудват с най-съвременна техника четири помещения за балнеология и калолечение. Според ръководството на болницата, за отвеждането на водата до болницата и строителството на балнеологичния център, ще са необходими около три месеца.

Процедурите с поморийска кал и луга са достъпни и днес.