Нов балнеологичен център

Речено – сторено!

Обещахме, че лековитата минерална вода ще се ползва целогодишно за нашите пациенти и удържахме на думата си!

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в Овча купел съществува от десетилетия. До преди трийсетина години, за лечение на пациентите, са ползвани помещенията и водите на намиращата се редом баня, но тя преустановява дейността си. От тогава и до сега лековитата овчакупелска вода се използваше само през лятото в намиращия се наблизо плаж. Според балнеолози, минералната вода върши вълшебства при заболявания на опорно-двигателния апарат, ортопедични и травматологични заболявания, заболявания на периферната нервна система, кожни заболявания, хронична венозна недостатъчност.

Настоящото ръководство на болницата, с финансовата помощ на Министерството на здравеопазването, осъществи една от поставените си цели и голяма мечта на нашите пациенти – да има възможност целебната вода да се ползва за лечение целогодишно.

В началото на 2019 година започнахме работата по изграждането на новия модерен балнеологичен център в приземния етаж на болницата.

Няколко месеца по- късно можем да се похвалим, че от средата на юли 2019-та, минералната вода вече ще може да се използва всеки ден, независимо от времето навън.

Четири помещения, оборудвани с тангенторни вани с възможности за хидромасаж, перлена вана, вана с луга и ароматна вана, както и с всичко необходимо за извършването на процедури с поморийска кал, включително и нагреваеми легла, ще бъдат отворени за пациенти и посетители. За да бъдем докрай полезни във възстановяването на тонуса, процедурите ще бъдат придружени с подходящо озвучаване и аромати, защото психорехабилитацията е средство за достигане на най- добър ефект върху подобряване на цялостното усещане и рекреация.

„Започваме с две вани и още едно място за калолечение, като няма да спрем до тук! Искаме да отговорим на потребностите от лечебната вода на всички наши пациенти, затова ще продължим напред – следващото ни желание е да увеличим броя на помещенията за ползване на минералната вода през цялата година и ще го постигнем скоро!“ сподели зам.- изпълнителния директор на НСБФТР-ЕАД, г-жа Петрана Лалева. Процедурите с поморийска кал и луга са достъпни и днес.