Специализирани процедури

DEEP OSCILLATION (ДЪЛБОКА ОСЦИЛАЦИЯ)

Иновативен метод за терапевтично въздействие , при който, чрез подобряване на лимфооттока и стимулиране на кръвообращението се постига противоболков, трофичен, противовъзпалителен и антифиброзен ефект, стимулират се регенеративните процеси в кожата, подкожието и тъканите.

Предимствата на тази терапия са следните:

– може да се прилага в пред- и в ранния постоперативен период

– може да се прилага веднага след травма

– подходяща е и при метални остеосинтези и ендопротези

– прилага се и при открити рани

– има бърз и продължителен обезболяващ ефект

Дълбоката осцилация се прилага при:

– мускулни заболявания /травми, възпаления, мускулна атрофия/, при сухожилни увреди /травми и възпаления/

– ставни заболявания – артрози, артрити

– постоперативно – неоплазии на гърдата, простата, щитовидна жлеза, съдови реконструкции

– лечение при изгаряния, декубитални и атрофични рани

– невралгии и мигрена

– белодробни заболявания – ХОББ, бронхиална астма

– в послеродов период

– при естетични процедури

– в спорта – за по-бързо възстановяване след тренировка, травми, оплаквания след претоварване.

GUNA THERAPY

   Уникален начин за намаляване на болката, отока и увеличаване на подвижността на увредените стави.

Гуна-форезата е метод за въвеждане на инжекционен колаген чрез електромагнитен резозанс /наслагват се действията на две полета – магнитно и биофотонно/. За разлика от чистата магнитна фореза, чрез технологичната специфика на използвания апарат, се използва ефекта на биофотонното въздействие. По този начин се постига по-голяма дълбочина на проникване на гуна-колагена в ставите и тъканите  /до 3 см./ и се избягва инжекционния метод на въвеждане на препарата.

Колагенът е най-широко разпространения протеин в човешкото тяло. Той е необходим  за правилното функциониране на всички тъкани от ставно-мускулния апарат на човека /мускули, хрущяли, сухожилия, фасции, кости/. Въвеждането му укрепва и заздравява колагеновия матрикс в тези места и по този начин намалява болката, отока и дефицита на движения в засегнатата област. Най-ефикасно това става чрез гуна-форезата.

Тя се прилага при:

-остеоартроза с различна локация

– травматични и възпалителни  увреждания на мускули, сухожилия и фасции

– болки в поясен, гръден и шиен отдел на гръбначния стълб с дискогенен, мускулен или неврологичен произход

Преимуществата на гуна-форезата са, че колагенът се използва директно в засегната област  и медикаментът има висока степен на проникване.

GUNA BEATY

GUNA BEATY  е специално разработен метод за подмладяване на кожата на лицето чрез възвръщане на нейната еластичност и свежест.

Когато човек остарява, епидермисът изтънява, вследствие на което бариерата, задържаща влагата в кожата намалява, водейки до прекомерно изсушаване на кожата. Тези промени предизвикват нейното сбръчкване и отпускане. Има и други причини, водещи до същия резултат – слънчеви увреждания, пушене, различни замърсявания и др.

Тогава на помощ идва колагена, който ефективно възстановява колагеновите фибри, създава своеобразна  решетка –  „биомрежа“, която придава контур, стегнатост и тонус на кожата.

Изключително ефективен медицински препарат, постигащ тази цел, е MD-TISSUE. Той е разработен в Милано и чрез неговото прилагане жените и мъжете изглеждат естествено по-млади. Той хидратира, тонизира, освежава и стяга кожата. Може да бъде прилаган както при млади жени – като средство за профилактика, така и при зрели – като възстановяващо средство.

Съвременната медицина успешно бори и целулита. Разработеният от италианците апарат GUNAPHORESIS работи на принципа на резозансната магнитофореза, подпомагайки намаляването на мастните натрупвания, портокаловата кожа и целулита.

ЛАЗЕРТЕРАПИЯ

Лазертерапията е усилване на светлината чрез стимулиране на емисия на излъчването. Физикален фактор, при който се използват съвсем малки количества енергия, в кратки импулси при висока плътност на светлината.Нискоинтензивното лазерно излъчване няма вредно въздействие върху организма и води до бързо оздравително повлияване.

Този вид терапия се прилага върху пациенти с:

– дегенеративни, възпалителни, травматични и професионални заболявания на общата двигателна активност;

– при заболявания на нервната система – плексит, радикулит, дископатия, неврит, херпес зостер;

– при кожни заболявания – уртикария, невродермит, дерматоза, херпес симплекс, бавнозарастваща язва, рани, декубитус;

– при очни болести – вирусен и бактериален кератит, дистрофия на макулата, глаукома;

– при гинекологични заболявания – ерозио на маточната шийка и рани след операции.

Възможно е да се комбинира с масаж, лечебна физкултура, акупунктура и акупресура, топлолечение, хидротерапия и други.

ТЕРМОТЕРАПЕВТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ:

Научно доказано е, че лечебната луга и кал от поморийското и атанасовското езеро са с неповторими качества и състав. Луга се добива и от двете езера, но лечебната лиманна кал се добива само в поморийското езеро. То е образувано след катастрофално земетресение през 740 г. пр.н.е. Днес лечението с Поморийска кал се практикува под две форми – калолечението и луголечението. Поморийските солници лекуват 94 заболявания.

Поморийска кал – калта в езерото е лиманна – гъста и с черен цвят. Образувана е в продължение на хилядолетия, със специфичен химичен състав, богата на високото съдържание на сяра и желязо.  Поморийската кал е открита през 1905 година и е уникална – различава се съществено от другите находища на лиманна кал по света.

Целебната поморийска кал лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични болки, дори стерилитет, простатити при мъжете, заболявания на дихателната система, както и кожни заболявания – псориазис, невродермит. Тя влияе и на всички жлези с вътрешна секреция.

Доказано е, че лечението с поморийска кал повишава имунитета, стимулира половата система и много други дейности на човешкия организъм.

В НСБФТР прилагаме лечение с черноморска кал под формата на компреси и по египетски метод (в летния сезон) – калолечение на открито.

Луга – краен продукт при солодобива в Поморие. Получава се от рапата (езерна вода) на Поморийското и Бургаско солено езеро след изпаряването на водата в солниците и кристализацията на солта. Тя остава над солния пласт като гъста маслоподобна течност с жълтокафяв цвят и лек мирис на сероводород. Тъй като е природен продукт, цветът и мириса могат да варират, в зависимост от валежите и температурата през годината.

Уникалните лечебни свойства на лугата се дължат на нейния богат минерален и органичен състав. По съдържание на биологично – активни вещества тя съдържа всички съставки на морската вода и рапата, но в многократно по-голяма концентрация. По състав е близка до калния разтвор, поради което има действие, подобно на лековитата кал, добивана от тези езера.

В лугата преобладава съдържанието на калций, натрий, магнезий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, много микроелементи, органични вещества и др. Поради тази причина се счита, че е по- ценна и полезна от солите от Мъртво море.

Притежава силно противовъзпалително и антисептично действие, премахва умората и тежестта в крайниците, подхранва, подмладява кожата и се противопоставя на процеса на стареене, има тонизиращо и релаксиращо действие върху целия организъм. Черноморската луга подсилва имунната система и дарява организма с нужните минерали. Освен това – намалява отока на венците, нормализира киселинно- алкалния баланс в устната кухина, спомага за поддържането на нормалната микрофлора в устата, заздравява зъбния емайл и значително намалява вероятността от поява на кариес. Лугата помага и при борбата с пърхута.

Използва се при мускулни болки, схващания, заболявания и травми на опорно- двигателната система, ревматични, неврологични, при кожни и простудни заболявания, болки в ставите, артрити, артрози, неврити, възпаления на околоставните тъкани, навяхвания, изкълчвания на стави, счупвания, невралгия, плексити, дископатии и др. Има лечебно действие при хемороиди и пърхот.

В НСБФТР прилагаме лечение с луга под формата на компреси, електрофореза, инхалации и в комбинация с водолечение – вана с минерална вода и луга.

Пелоидотерапията представлява комплекс от мероприятия за профилактика и лечебно приложение на пелоидите – лечебна кал, торф, морска луга и др.